Inpage editor  

Groepsaanbod 

Op deze pagina vind je meer info over onze doorlopende oudergroepen.

Meer info over inschrijven vind je hier

Verbindend ouderschap – Opvoeden anders bekeken!

Speelgoed dat door de kamer vliegt. Ruziënde broers en zussen. Kleuters die weer uit bed komen als ze al lang aan het slapen moeten zijn. Kinderen die eerst niet in bad willen en daarna er niet meer uit. Borden die niet worden leeg gegeten. Pubers die niet op tijd thuis zijn,… Het hoort erbij… In elk gezin! Vaak wordt er geroepen, gedreigd, gepreekt of gestraft. Dit zorgt voor heel wat spanningen binnen het gezin.

Maar het kan ook anders!

In deze oudergroep leer je op een andere manier naar je kinderen kijken en luisteren en bieden we methodieken aan om je kinderen grenzen te bieden op een respectvolle manier.

Deze oudergroep is gebaseerd op de principes van How2talk2kids en democratisch opvoeden.

Begeleiding: OLO vzw - Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van lagere schoolkinderen
Kostprijs: GRATIS
Duur: 4 bijeenkomsten van telkens 2u
Capaciteit: max. 10 personen

Waakzaam zorgen voor tieners - Opvoeden vanuit Nieuwe Autoriteit

Weet jij soms ook niet meer hoe het aan te pakken met je puberende zoon of dochter? Dan is de oudergroep 'waakzaam zorgen voor tieners' misschien iets voor jou. Waakzame zorg of nieuwe autoriteit wil het thema opvoeden, gebaseerd op de principes van Haim Omer, bruikbaar maken voor het opvoeden van pubers. Met deze vorming richten we ons tot ouders die onzekerheden, vragen en spanningen ervaren in het samenleven met hun pubers van 12 tot 16 jaar. Door zowel het aanbieden van een inhoudelijk kader, praktische handvatten alsook het ruimte bieden aan uitwisseling met andere ouders willen we de deelnemers versterken in de dagelijkse omgang met hun puber.

Begeleiding: OLO vzw - Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van pubers van 12-16 jaar
Kostprijs: GRATIS
Duur: 4 bijeenkomsten van telkens 2u
Capaciteit: max. 10 personen

Als kleine kinderen groot worden - Een vorming over tabak, alcohol en drugs

Heb je kinderen tussen 10 en 15 jaar die nog geen tabak, alcohol of drugs gebruiken of er net mee beginnen te experimenteren? Dan is deze vorming iets voor jou. 

Hoe kan je je kind verstandig leren omgaan met alcohol? Hoe kan je voorkomen dat je kind tabak of drugs gaat gebruiken? Ook al ervaar je dat niet altijd zo, als ouder heb je heel wat in huis om je tieners te helpen gezonde keuzes te maken. Erover praten en grenzen stellen is de basis.

Dit is een reeks van twee avonden. We verwachten dat je beide data aanwezig kan zijn. 

Begeleiding: OLO vzw - Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van pubers van 10-15 jaar
Kostprijs: GRATIS
Duur: 2 bijeenkomsten van telkens 2u
Capaciteit: max. 15 personen

Zet mij even op pauze! – Oudergroep rond AD(H)D

Een kind met ADHD opvoeden is een veeleisende taak. Spontaan opvoeden is vaak onvoldoende: er is nood aan een ‘bijzondere’ aanpak. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat oudertraining rond ADHD vaak meer resultaat oplevert dan therapeutische interventies op school of individuele therapie. Ouders kunnen heel wat positiefs bereiken!

In deze reeks van 5 avonden gaan we met jou op weg om meer greep te krijgen op de opvoeding van je kind. Er wordt in kleine groep achtergrondinformatie gegeven rond AD(H)D en de bijhorende handvatten. We hebben het o.a. over structuur, zelfbeeld, positieve communicatie, omgaan met 'lastig' gedrag,... Er is zeker ook ruimte voor het uitwisselen van dagelijkse ervaringen en praktische oefeningen.

Begeleiding: OLO vzw - RTH
Voor wie: ouders van lagere schoolkinderen met AD(H)D
Kostprijs: 50€ per gezin (max. 2 personen) - inclusief werkmateriaal
Duur: 5 bijeenkomsten van telkens 2,5 uur
Capaciteit: max. 15 personen

Autisme binnenstebuiten – Oudergroep rond autisme

Autisme komt in alle maten en vormen. Niet voor niets spreekt men van Autisme Spectrum Stoornis, waarbij het woordje spectrum aangeeft hoe verschillend het tot uiting kan komen.

In deze oudergroep proberen we zicht te krijgen op de verschillende facetten van autisme. We bekijken hoe autisme eruitziet aan de buitenkant, maar ook wat er binnenin gebeurt. Zo gaan we samen op zoek naar wat lastig is voor jouw kind, waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je hier mee om kan gaan. We reiken handvatten en hulpmiddelen aan waar je verder mee aan de slag kan gaan.

Begeleiding: OLO vzw - RTH
Voor wie: ouders van kinderen met ASS
Kostprijs: 50€ per gezin (max. 2 personen) - inclusief werkmateriaal
Duur: 5 bijeenkomsten van telkens 2,5 uur
Capaciteit: max. 15 personen