Inpage editor  

Wat doen wij? 

Wat is een opvoedingswinkel?

Onze opvoedingswinkel is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren. Want daar zit iederéén toch wel eens mee?

  • Mijn baby slaapt 's nachts nog altijd niet door... 
  • Hoe pak ik de driftbuien van mijn peuter aan? 
  • Mijn puber lijkt wel verslaafd aan gamen en social media. Hoe ga ik hier mee om? 
  • Mijn kind wordt gepest, wat kan ik doen? 
  • Wij vormen sinds kort een nieuw samengesteld gezin, met de nodige strubbelingen als gevolg...

Herkenbaar, niet? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wilt het graag zo goéd doen. En daar kunnen we jou bij helpen.

Ook rond kinderen/jongeren met een (vermoeden van een) gedrags-, emotionele of ontwikkelingsstoornis kan je bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning:

  • Mijn kind zit nooit stil, wil alles zelf bepalen, kan heel boos reageren, … 
    Een hevig temperament, of is er meer aan de hand?
  • Mijn kind kreeg net een diagnose. Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Moeten we anders gaan opvoeden?
  • Mijn dochter is erg angstig en verlegen. Ze zit niet goed in haar vel en ik ben bang dat ze gepest wordt. Hoe kan ik haar helpen meer voor zichzelf op te komen?

Bij deze situaties kunnen we eveneens mee nadenken en zoeken naar handvatten op maat.

Waarvoor kan je bij ons terecht? 

Je kan bij ons terecht met alle vragen die te maken hebben met het opvoeden van kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar. Van heel concrete, praktische dingen tot minder makkelijk vatbare zaken. Geen enkele vraag, geen enkele twijfel van een ouder, van een ‘opvoeder’ is niét de moeite waard. Je hoeft ook niet per se ‘een groot probleem’ te hebben om onze winkel te mogen binnenstappen. Wij zijn er voor iederéén!

Voor wie? 

De opvoedingswinkel is er voor iedereen die met opvoeden te maken heeft: ouders, grootouders, plusouders, leerkrachten, kinderopvang,.... We zoeken samen naar een aanpak op maat. Jij bent als dagelijkse opvoeder ’expert’ over je kind. Onze kennis én jouw kennis vormen samen een meerwaarde. 

Hoe werken wij? 

In onze opvoedingswinkel vind je een luisterend oor, een 'tweede stem', advies. Meer informatie, of gewoon dat duwtje in de rug dat je weer vleugels geeft.

De opvoedingswinkel is een open huis. Je vindt bij ons veel informatie en documentatie over opvoedingsthema’s, uitleg over diagnoses, adressen van verschillende mogelijke dienstverlening voor kinderen, jongeren en gezinnen,... Je kan in tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen en de beschikbare info raadplegen. De onthaalmedewerker helpt je op weg en kan indien mogelijk al even tijd vrijmaken voor een kort gesprek. Je kan ons tijdens de openingsuren ook opbellen of online vragen stellen.

Wil je dat een medewerker wat langer tijd kan maken voor je vraag, dan maak je best een afspraak. Voor de beschikbare momenten informeer je bij het onthaal.

In een persoonlijk gesprek luisteren we naar je vragen en denken we mee na over mogelijke antwoorden. Kant en klare oplossingen bieden we niét omdat die gewoonweg niet bestaan. 

Volstaat één ontmoeting niet, dan kunnen we een kortdurende begeleiding starten. Heb je nood aan nog meer of andere begeleiding, dan wijzen we je de weg naar andere, gespecialiseerde diensten.

Onze medewerkers zijn gebonden door het beroepsgeheim. Alle gesprekken zijn vrijblijvend, discreet en gratis.

Wat is een opvoedingspunt?

Medewerkers van de opvoedingswinkels komen naar heel wat gemeenten in de regio. Dat kan op vaste momenten zijn, of op afspraak, afhankelijk van de regeling die wij hierover met de gemeenten hebben. Een overzicht van alle opvoedingspunten vind je hier

Vormingsaanbod

Naast dit individueel aanbod, organiseren wij ook lezingen, workshops, groepstrainingen en praatcafé's. Hier vind je ons aanbod voor het voorjaar van 2021.

Ook al zijn de meeste van onze lezingen en vormingen gratis, toch vragen wij om vooraf in te schrijven.

Groepsaanbod

Vanuit de opvoedingswinkels Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten bieden we regelmatig verschillende oudergroepen aan. Dit zijn reeksen van 4 à 5 avonden waarin we met dezelfde groep ouders samen komen rond een bepaald thema. Er is telkens een theoretisch gedeelte, waarin we heel wat info en handvatten aanreiken, maar er is ook ruimte voor uitwisseling tussen deelnemers onderling.